Czy aby nasz pies był piękny musimy ubierać go w te śmieszne, małe wdzianka? Czy to jakaś psia moda?
Zwierzęta owładnęły internet. Są wszędzie, od blogów po instagrama czy facebooka. Zwykle przebierane dla żartu przez różnych internautów. Nawet gwiazdy zaczęły wrzucać fotki ze swymi ulubieńcami przebranymi w ciuszki od światowych projektantów, których niejednokrotnie bym im pozazdrościła... A może to oni zapoczątkowali nową modę?
Dbanie o naszego pupila to nasz obowiązek.
Coraz częściej chodzimy z nim na strzyżenia i zabiegi pielęgnacyjne. Może nie tak często jak celebryci noszący małe pieski na galę. Przecież nawet zwierzak musi wypaść jak najlepiej na ściance. Często dzięki temu takie osoby zwracają na siebie szczególną uwagę, nie mówiąc już o tym że na drugi dzień internet huczy od pieszczotliwych i przesłodzonych komentarzy pod zdjęciem cudownego futrzaka gwiazdy. Zyskują dzięki nim większe zainteresowanie.
Zajmijmy się w takim razie fryzurą naszego psa.
Musisz zdawać sobie sprawę, że przy czesaniu należy używać różnych szczotek i Grzebieni ponieważ futro psa ma zróżnicowaną teksturę w zależności od miejsca, które porasta. (Np. futro na tylnich łapach i „portkach” potrafi się skręcać (kędzierzawić), podczas gdy futro a brzuchu potrafi być delikatne jak jedwab. To miejsce jest bardzo czułe i dlatego należy się delikatnie z nim obchodzić i uważać aby nie ciągnąc sierści. Zwróć również uwagę, że różne psy (nawet z tego samego miotu ) potrafią mieć różne tekstury włosa – dlatego metoda prób i błędów musisz dobrać najlepszy sprzęt dla swojego psa nie kierując się ślepo wszystkimi wskazówkami czy ogólnie panującą modą.
Rodzaje sprzętu:
Sprzęt czeszący i tnący:
- Szczotka z igłami
- Szczotka z miekkiego włosia
- Szczotka tzw. „biała osc”
- Pudlówka (mniejsza i wieksza)
- Grzebień z metalowymi zebami
- Grzebień z szeroko rozstawionymi zebami
- Nożyczki z długim ostrzem
- Nożyczki z zaokraglonymi czubkami
- Degażówki ( pojedyncze i podwójne)
- Cażki do obcinania paznokci
A poza tym:
- Recznik
- Suszarka
- Szampon
- Odżywka
- Talk
- Podkład do talkowania
- Spray do rozczesywania sierści
SZCZOTKA Z IGŁAMI Szczotka ta powinna mieć długie igły, ale nie zakończone kulkami. Kulki powodują bowiem, iż igła wkręca się we włos i go kołtuni. Szczotka ta nie wyczesuje podszerstka i pomaga rozczesać skołtunione obszary futra. Służy zarówno na wystawach jak w codziennej domowej pielęgnacji. | |
SZCZOTKA Z MIEKIEGO WŁOSIA Ta niewielka szczotka (w zależnosci od producenta podłużna lub okrągła i z różnym kolorem włosia) służy do talkowania łap, aby nadać im bardziej „puchaty” wygląd i do podnoszenia włosa na łapach. | |
SZCZOTKA tzw „ BIAŁA OŚĆ” Dzięki specjalnej budowie włosów - biała "ość" otoczona miekkimi włoskami (te droższe mają włos borsuka) - nie wyrywa podszerstka. Idealna na wystawy – podnosi włos do góry i nie kołtuni go. Podstawowa „broń” w kieszeni niejednego handlera na wystawie. | |
PUDLÓWKA Szczotka używana najczęściej do wyczesania podszerstka (szczególnie przydatna w okresię linienia.) Ze względu na jej budowe (drobne igiełki zagiete w 1/3 długosci) szczotka jest dosc ostra i należy delikatnie wyczesywac psa, gdyż przy nieumiejetnym jej zastosowaniu możemy zrobic psu krzywdę. Służy również do nadania puszystości. | |
GRZEBIEŃ Z METALOWYMI ZĘBAMI Ważne jest aby grzebień był wykonany z metalu. Grzebienie plastykowe elektryzuja włos. Grzebień taki służy do wstepnego rozczesania psięj grzywy i pomocny jest również podczas strzyżenia. Najlepiej sprawdza się również podczas wyczesywania i rozczesywania sfilcowanej sierści. Metalowe zeby Grzebienia powinny byc tak gładkie aby nie zaczepiały o włos. W innym przypadku zniszcza strukture włosa. | |
NOŻYCZKI O DŁUGICH OSTRZACH U pomeranianów jest niewiele miejsc, które strzyże się takim typem nożyczek. najczęściej służa do wyrównania długosci „portek” lub do przyciecia „piór” na łapach. Niektórzy groomerzy stosuja te nożyczki do nadawania kształtu pomeraniana, stosujac nastepnie degażówki do „wyrównania” krawedzi po cieciu tymi nożyczkami. | |
NOŻYCZKI Z ZAOKRAGLONYMI KONCAMI Nożyczki z zaokraglonymi na koncach ostrzami pozwalaja strzyc trudno dostepne miejsca bez ukłuc i zadrapań skóry. Doskonałe do strzyżenia w okolicach łapek, oczu, uszu i pyszczka. | |
DEGAŻÓWKI Służa do cieniowania włosa. Nadaja „naturalny” wyglad tuż po strzyżeniu. najczęściej stosowane przy nadawaniu kształtu „kuli” podczas strzeżenia kryzy oraz przy formowaniu sierśći na zadzie i przy ogonie. | |
CĄŻKI DO OBCINANIA PAZURÓW Niezbedne urzadzenie dla każdego hodowcy. Pazury, szczególnie psów kanapowych, które maja niewiele ruchu lub przebywaja na miekkich podłożach ( trawa, ziemia) rosna w bardzo szybkim tempie. Umiejetnosc posługiwania się tymi cażkami powinna byc opanowana przez każdego hodowce. |
Technika czesania
Najlepiej jest czesać psa na jakims innym podłożu niż podłoga. Jeżeli robimy to w domu to dobrze sprawdza się zwykły stół czy blat nakryty antyposlizogowym materiałem, ewentualnie recznikiem, aby pies mógł stac na nim pewnie. Nie ma problemu z zakupem maty antyposlizgowej, która sprawdzi się zarówno na stole jak i w wannie podczas kapania.
Najlepiej jest czesać psa na jakims innym podłożu niż podłoga. Jeżeli robimy to w domu to dobrze sprawdza się zwykły stół czy blat nakryty antyposlizogowym materiałem, ewentualnie recznikiem, aby pies mógł stac na nim pewnie. Nie ma problemu z zakupem maty antyposlizgowej, która sprawdzi się zarówno na stole jak i w wannie podczas kapania.
Pamiętaj, aby każda część psa wyczesać dokładnie i nie przechodzić do czesania nastepnej dopóki nie skonczyłes jeszcze z pierwsza częścią. Różny hodowcy i groomerzy maja różne techniki czesania. W niniejszym opracowaniu opisałam technike, która jest swoista srednia arytmetyczna” wszystkich technik z jakimi się zapoznałam i z własnego doswiadczenia wiem, że się sprawdza:
Rozdziel psię futro na czesci i rozpocznij czesanie w ten sposób aby sięgnac szczotka jak najbliżej skóry ( czesanie psięgo włosa po wierzchu na nic się zda i wrecz może doprowadzic do powstania kołtunów)
- tuż przy skórze potrafia się robić kołtuny lub nawet sierść potrafi się sfilcowac. Dlatego staraj się sięgac grzebieniem jak najbliżej skóry unosząc włos delikatnie do góry.
- Przy dużych kołtunach radzi się je rozerwac delikatnie palcami ewentualnie ponacinać nożyczkami wzdłuż, a nastepnie palcami postarac się wyjąć jak najwiecej martwego i skołtunionego włosa. Ostatecznie całe miejsce należy wyczesac delikatnie Grzebieńiem o długich igłach uważajac by nie wyrywać psu zdrowych i żywych włosów.
- Proces czesania to spokojne przesuwanie szczotka, bez zbednego podkrecania czy tarmoszenia. Jeśli bedziesz zbyt szybko przesuwac Grzebieńiem czy szczotka po włosię – grzebień / szczotka bedzie się slizgać po włosid i nie uda ci się rozczesać sierści. Jeśli
bedziesz natomiast podkrecac szczotke podczas czesania bedziesz zaczepiac o włosy i ciągnać - co sprawi psu ból.
bedziesz natomiast podkrecac szczotke podczas czesania bedziesz zaczepiac o włosy i ciągnać - co sprawi psu ból.